Tuesday, November 29, 2011

Breastfeeding Journey

Rasenye dah pernah tulis kot pasal breastfeeding journey lepas berjaya menyusukan hadeef selama 6 bulan ritu.. yelah, exclusive breastfeeding kata kan, eksaited kemain nak tulis dalam belog.. huhu.. dan sekarang, kalau orang masih bertanya pada aku, "masih menyusukan anak?", jawapan aku, "ye.."



Orang2 tua kata, bahaya menyusukan anak ketika mengandung.. ye, aku terima.. bukan bahaya sangat actually, tapi bimbang takut anak dalam kandungan kekurangan zat.. yelah, nak support anak dalam perut, anak luar perut dan diri sendiri.. mujur suami boleh support diri sendiri.. kalau suami pun kene bini support zat jugak, mati kangkang la bini jawabnya..




Tapi..




Bila disahkan mengandung, totally susu jatuh merudum.. macam jatuh dari bangunan spuloh tingkat... mase 3, 4 hari susu merudum, mati2 aku ingat nak period.. memang sindrom bile nak period hasil susu jatuh merudum.. tapi selepas 3, 4 hari pun belum period, alangkah saspen nya lalu buat UPT resultnya adalah positif.. wakakaka..




En zubir terus suh stop.. aku degil lagi.. kesiannya tengok wajah hadeef.. jujur rase mcm bersalah kat dia, tak dapat tunaikan hak nya mendapat susu ibu selama 2 tahun.. jadi, hadeef masih diteruskan penyusuan susu ibu sambil2 aku pun jenguk2 susu formula.. pestime nak beli ni... dah la xtau nak beli mane satu, pastu tak der trial pack pulak tu.. pengsan mak seketul harga rm30 lebih padahal belum tentu anak sesuai atau tak..



Kalau dulu bangun pukul 5am aku pam.. kul 9am pam dan kul 1 pm sebelum balik pam.. total dapat jugak plus minus 15 oz... aku pam 3x.. in case kalau aku balik hadeef belum balik baru aku akan pam dalam kul 4 @ 5 pm.. jadi dapat lah 20 oz gitu.. tapi skarang, aku kurangkan sesi pam sbb memang tak larat sgt.. kadang2 lepas pam pening2 pulak habis keluar bintang2.. oke, aku tipu je.. tp memang pening la..




Jadinya, aku pam sekali je.. bangun kul 5 lebih lepas nyusukan hadeef, then aku gi skolah.. opkos la takder direct feeding lagi dgn hadeef.. balik sekolah aku pam lebih kurang kul3, nak dapat 5 oz berpeluh2 mak.. memang susu jatuh merudum siap tergolek2 lagi.. ye la, dulu kalau kul 3 dgn hasil pam 3x memang dpt 15 oz.. in case kalau aku tak peknen, katakan aku tak pam dari kul 7-2 pm, aku boleh dpt 10-12 oz.. sbb pernah la juge kadang2 bz sgt kt skolah, tak sempat pun nak kobek2 pam ni..



Selepas zaman kejatuhan ni, hadeef hanya dibekalkan dengan 3 botol susu je dgn 4 oz.. gile kedekut mak dia.. haha.. 1 fresh+ 2 frozen.. tapi x pe, budak kecik ni makan banyak.. makan 2kali di taska, berak pun 2 kali.. jadi susu hanya diberi waktu pagi, tengah hari n petang.. setakat ni xpernah pulak taska cakap x cukup susu atau hadeef meraung2 sebab lapar.. sbbnya, setiap hari aku bekalkan at least 3 tupperware.. yg wajib adalah keropok keping 1 bekas, biskut 1 bekas dan sebekas lagi adalah nasi.. memang licin ketiga2 bekas anak aku balun..



Bile 1hari hanya dapat bekalkan 1 fresh EBM, jadi stok frozen dalam freezer la jadi mangsa.. makin lama makin susut.. aku pasrah je lah.. makin sedih tgk dalam freezer.. dulu bukak je freezer penuh stok EBM, skarang bukak je freezer en zubir dh konker letak wedges, naget, etc.. haiyyyaakkk!!



Sebelum cuti sekolah aku ade tanamkan niat nak pam at least sekali time cuti ni.. at least dapat jugak lebih kurang 40 ++ botol kan.. tapi, bile disahkan twin, rase takut pulak.. sbb takut twin tak cukup zat.. kalau sorang je dalam perut aku ni rasenye aku keep on pumping rasenye sbb boleh le bertahan lagi.. huhu.. jadinya, skarang aku ngah ajar hadeef minum FM.. haram budak ni tanak.. siap baling2 botol tanda protes.. waahhh, hebat tu, itu perangai siapakah??? hehe...



Banyak betul ayat aku gune jadinya.. jadinya lagi, memang skarang aku pasrah.. aku rase kalau aku still beli lagi FM jenis lain, akhirnya buat khazanah purba je kot sbb memang xde orang nak minum.. skarang yang 4 kotak tu sebek malu2 duk kt dapur.. huhu.. beserah je la skarang seiring dgn nama aku skolah .. haha..





ketika stok masih masyukkk...




mase mula2 kumpul EBM.. mase ni peti ais satu pintu je..

hadeef, mami mintak maaf kerana kehadiran adik-adikmu sayang tak dapat menyusu dengan mami sehingga 2 tahun.. mami percaya, setiap apa yang ALLAH hendakkan, ade terselit 1001 hikmah.. semoga, bila kelahiran adik-adikmu, sayang akan dapat nikmat susu mami.. mami doa kepada ALLAH agar ALLAH cukupkan susu untuk anak-anak mami.. sayang sangat kt kamu hadeef..

Tuesday, January 18, 2011

Botol Susu Hadeef

Dulu, mase peknen selalu wat research tentang botol susu terbaik untuk baby.. yela, baby senang mengalami nipple confusion.. bile dah cedok ilmu dari mana2 web yang membantu, sepatutnya, baby boleh diperkenalkan botol susu pada usia lebih 30 hari.. semasa dalam 30 hari, kalau TERpaksa bagi susu bukan melalui direct feeding, sepatutnya guna lah cup atau syringe..


jadi, banyak botol susu yang saye berkenan untuk baby.. mula2 dapat hadiah daripada kak zaza, rakan blogger saya.. sanggup pos dari sarawak untuk hadeef.. mase tu hadeef dalam perut lagi.. kak zaza bagi hadiah botol tommee tippee.. botol dia memang bulat comel je.. siap ada penanda aras tahap suhu susu lagi.. if susu terlalu panas, aras penanda tu akan bertukar jadi warna merah.. suhu susu yang oke bagi baby, penanda tu akan bewarna biru ungu2 camtu..



memang hepi la sangat2 dapat botol susu free.. setelah dicedok lagi ilmu tu, terjumpa pulak botol susu MAM.. mula2 saya pelik kenapa dia punye trade mark adalah " Easy Switch Between Mum & MAM".. sebab bile tengok dia punye teat macam pelik.. pastu baru terpikir yang teat dia sudah berbentuk seolah2 baby dah hisap.. faham? maksudnya, kalau baby hisap B , kan bahagian areola tu kan seolah2 dikepit oleh mulut comel baby.. jadi, bahagian teat MAM seolah2 berbentuk 'baby tengah menghisap B'..haha, tak reti eksplen..



Jadi, sebab ramai yang cakap botol MAM adalah oke, jadi saya beli twin pack terus untuk hadeef.. memang kene spend banyak sikit duit, tapi tak kesah la, asalkan hadeef boleh minum EBM melalui botol..

Tapi, sejak akhir2 ni, hadeef dah mula reject botol MAM.. saye pun tak tau pe masalahnya.. mula2 terpikir takut hadeef dah makin besar, akal dah makin cerdik, dia tamau frozen EBM.. jadinya, esok tu, saye sediakan 4 botol EBM yang memang fresh.. harapnya, hadeef boleh minum dengan aman, rupenye dia reject.. pening fikirkan masalah anak reject susu kot botol ni.. hadeef, takan hadeef nak minum FM dah kot..


Sekarang ni, saya belum try lagi Avent.. orang cakap, Avent pun ok.. nak try jugak beli 1 botol Avent.. if hadeef pun reject jugak, pengsan la mami sayang..

Thursday, December 30, 2010

Susah Nak Konsisten

Minggu ni saya meeting direct.. sebab meeting direct setiap hari, jadual pam saya sudah berubah.. kebiasaannya, sebelum pegi kerja saya akan pam dulu lebih kurang pukul 5 lebih.. kemudian, dalam kete, on the way gi skolah saya susukan hadeef secara direct lebih kurang kul 7 am.. kemudian, kul 10.30 am saya akan pam untuk sesi pertama, kul 1.30 pm sesi kedua.. tapi sesi kedua sudah berada di umah sebab time cuti saya gi sekolah separuh hari je..

tapi bile minggu ni, meeting start kul 8am-10 am.. break kejap untuk makan.. nak celah mase untuk pam memang tak sempat sebab saya akan makan dulu.. tak makan kan lapo.. huhu.. jadi lepas makan terus pecut masuk meeting balik.. lepas tu, meeting habis dalam kul 12-12.30 pm.. waktu tu la saya akan pam sesi pertama T_T . baru ade mase yg lapang sikit.. yela, nak pam kene keadaan rilek2 kan..

tapi tadi, meeting panitia n jabatan punye la lama.. alahai.. lepas meeting, en zubir ajak gi amik hadeef kat nurseri.. balik sampai umah pukul 2.15 pm.. kul 2.30 pm adalah pam sesi pertama T_T ..memang pam dapat banyak terus.. saya berjaya dapat pam 13 oz dalam mase 10minit.. lepas tu malas nak tunggu dah sebab belum solat Zuhur..

susah nak konsisten.. saya bukan jenis yang pandai celah mase sekejap untuk pam.. sebab hati akan berdebar2 kalau celah2 mase.. hehe.. rase macam orang menunggu2 kite.. ohhh Tuhan.. banyakkan lah susu ku walaupun keadaan macam mana sekalipun.. amiinn..

Wednesday, December 29, 2010

Secara Semulajadi


Saya selalu pujuk2 en zubir sebab nak beli supplement.. supplement yg paling saya nak sekali adalah milk booster.. suke baca n tengok testi orang yg sudah berjaya.. tapi sampai skang permohonan saya belum diluluskan.. keke.. kate en zubir, "biarlah susu tu terhasil secara semulajadi.."

Katanya lagi, kalau dalam menu seharian dah cukup semua nutrient yg diperlukan, supplement dah tak perlu.. kalau di rumah saya, dalam hidangan makan tu wajib ada buah, sayur @ ulam dan protein.. karbohidrat kompem la, tak kan ratah lauk je =P

Jadinya, saya sibuk google apa makanan2 yg boleh tambah kan susu.. rasenye ramai dah ibu2 yg menyusu ni tau apa makanan yg boleh tambahkan susu ni.. tak yah la nak senaraikan kat sini, wat semak je.. hehe..

Selain longan cina, boleh amalkan barli untuk tambahkan susu.. memang bila makan barli mantap habis la bile susu di pam sampai memancut2.. sekejap je tak sampai 10 minit boleh penuh satu botol bumble bee tu.. maklum la, nak minum horlick setiap hari tak mampu.. botak kopalo den nanti..

barli


selain barli, saya makan sawi jugak.. dulu setiap hari, tapi sekarang seminggu sekali kot.. hehe.. dah bosan dah.. tapi barli wajib minum setiap hari.. jantung pisang belum pernah try.. jantung pisang pun adalah milk booster.. tak sampai setengah jam breast boleh bengkak.. boleh la cuba buat masak lemak jantung pisang =P


Pernah sekali saya makan timun dan ulam raja, hasil susu pun meriah.. tak tau samada ulam raja atau timun adalah milk booster.. kalau protin tu tak yah cakap la, memang menu wajib setiap hari kan time kite makan.. kurma dan kismis pun boleh tambahkan susu..

ulam raja

timun


so, pada yg sesiapa nak elak dari amik supplement tapi nak try secara semulajadi dalam penghasilan susu ni, boleh la cuba cari makanan2 yg saya sebut di atas.. walau camne pun, perlu diingatkan semakin kerap baby hisap, semakin banyak susu keluar.. air masak jangan lupe! minum cukup tau..

Monday, December 27, 2010

Sesak


sesak napas.. baru 32 botol.. ade sesape yg pengsan duk kt dalam??